Slowaakse Republiek
Door: Rob en Sil
Blijf op de hoogte en volg Rob en Sil
30 Mei 2023 | Slowaakse Republiek, Stará Lesná
Woensdag, 3-7-2013. Het weer is lekker en we ontbijten dan ook in de buitenlucht. Nadat we afscheid hebben genomen van de koeien in de wei naast ons, gaan we op pad naar Slowakije. De omgeving blijft prachtig en de bergen immens. We komen nu in de regio van de Hoge Tatra. De Hoge Tatra is een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. Het is een onderdeel van respectievelijk de Tatra, de Beskiden en de Karpaten. Het gebergte is het hoogste en ook het enige alpiene deel van de Tatra. Gelegen in het centrale noorden van Slowakije en het Poolse gebied rond Zakopane. Het hoogste punt van de Tatra, en van de gehele Karpaten is de Gerlachovský štít (2655 m), gelegen in Slowakije. De belangrijkste stad in de omgeving van de Hoge Tatra is Poprad, gelegen aan de rivier de Poprad, ten zuidoosten van het gebergte. De streek rondom het Poolse Zakopane heet de Podhale. De hoogste top aan de Poolse kant is de Rysy (2499 m). De Hoge Tatra is een uniek natuurgebied en ook het belangrijkste skigebied van Slowakije en Polen. Het heeft daar de status van Nationaal Park. Ten tijde van het communisme, was dit gebied vooral geliefd bij het wat rijkere deel van de Sovjet-Unie en andere toenmalige Warschaupact-staten. We slingeren door de bergen en gaan onderweg nog even boodschappen doen bij de Lidl. Om 13.30 uur staan we in Stara Lesna, op “Rijo Camping Stara Lesna”. De camping is lekker gevuld. Niet te weinig, maar zeker niet te veel mensen. Alles uitpakken en het luifeltje wordt ook uit de dakrand gedraaid. Als we lekker een uurtje zitten te relaxen, wordt het op de berg wel erg donker en neemt de temperatuur af. We zetten vlug alles binnen en draaien de luifel weer in. Net op tijd, want de eerste druppels vallen al. De bewolking wordt nog zwarter en het rommelt er ook nog bij. Door de bergen galmt dit wel mooi over het gebied heen. Tijd om te gaan eten, goed gepland. Om 19.30 uur klaart het weer op en kunnen we weer dartelend naar buiten. We wandelen door de natuur en spelen na het eten een spelletje “Mexican Train”. Sil heeft deze keer gewonnen. We hebben wel een fles sangria leeg, misschien dat dat er iets mee te maken heeft. 2879 km.